Louka 2020

Nejkrásnější dárek od Ježíška
Hrubá stavba hmyzího hotelu. Ta modrá plachta vpravo přijde zjara pryč, pás cca 25 m x 1,5 m trochu rýčem prokypřím a zaseju a zapravím semínka – směs bylinek ( třezalka tečkovaná, celík zlatobýl, jitrocel, řebříček…) a koupenou směs „Louka starých časů“.
Zachráněná Baruška, na inzerát pořízená umazlená Dášenka. Bohužel byla asi moc kontaktní. Buď si ji někdo odvedl domů, nebo ji ulovila liška.
Prostě už jsem netrpělivá, jak všechno pomalu roste. Letos jsem si koupila dvě větší jedle kavkazské. Jsou tam trochu jak pěst na oko, ale až se vše zazelená, líp zapadnou.
Kmeny se nevešly do štípačky, kamínky zůstaly od jezírka. Jednou se budou hodit, zatím v nich můžou bydlet pavouci a ještěrky. Do kmenů vyvrtám různé průměry dírek pro brouky a jejich larvy.
Ke stromkům sázím lupinu – vlčí bob. Jednak je to hezká trvalka, jednak významný dusíkáč – má schopnost vázat vzdušný dusík do půdy, což je pro sousedy fajn. Další dusíkáče jsou např. hlošina, žanovec, čimišník, rakytník…
Nejkrásnější přírodní plot.
Dubové zátiší s rozkládajícími se poleny třešně. Neštípala jsem je na polínka, protože jsem si všimla, že jsou obydlená. Postavila jsem tedy broukům „satelit“ pod duby. Teď jsem si všimla, že ty ovce se vetřou skoro na každou fotku 🙂
Majestátní Tilia cordata – lípa malolistá. Příčilo se mi vydloubnout semenáček někde u lesa ( což také nikdy nedělám ), tak jsem si ji objednala. Vyrazila mi dech jak cena, tak velikost.
To ale není nic proti tomu, že každý červen ještě padesát let ( to jsem si tak naplánovala ) mi bude vyrážet dech svou vůní, krásou, bzukotem včel…
Květ muďoulu ( Pawpaw )
Heřmánek pravý. Mimo sušeného na čaj jej používám macerovaný v olivovém oleji na slunci k výrobě domácí kosmetiky. Stejně tak třezalku ( ze žlutých květů je nádherný červený olej, který ulevuje nejen od bolesti zad ) a měsíček.
Náprstník
Moc mě letos potěšilo udělení plakety. Podmínky jsme já a zahrada splnili do puntíku. 🙂