Louka 2019

Ty tři „hrobečky“ jsem nechala vykopat bagrem, když se prodlužovalo vedení elektriky. Více v menu Hlubinné záhony.
Na pokácení těchto úžasných rychlerostoucích a velmi rychle se rozrůstajících ( pomocí kořenů ) topolů osika trvali sousedé z vedlejší chaty – prý je z květů „bordel“ v okapech… Mám trochu dřeva navíc, mezi uřezané delší kmeny rovnám ostatní ořezané větve z keřů a stromů a vzniká krásný přírodní plot a neocenitelné chráněné bydlení pro ježky, hmyz, ptáky, slepýše, užovky…
Nejdůležitější stavba roku. Jak se mi ulevilo…
Tak tohle je pro mě největší překvapení. Pecka nejasného původu, 20 cm semenáček darem od dědečka v roce 2016. Za tři roky strom obalený květy, šťavnaté masité nektarinky. I když byly napadené moniliozou – mikroklima je teprve ve startovní pozici. Podle Výsevních dní Marie Thunové, sešit vydává každým rokem svaz PRO-BIO, ve dnech listu stříkám stromy a jejich okolí odvarem z přesličky rolní, nebo kopřivy.
Fenka Chia.
Na podzim dostaly holky jako dárek berana. Vyklubal se z něj pěkný agresor, tak byl prodán. Nicméně děcka se mu povedla.
Šóně se narodila dvojčátka, jednoho beránka bohužel odmítla…
… a já neměla to srdce nechat jej umřít hlady. Chia si ho nastěhovala okamžitě do boudy a zahřívala, já ve dvouhodinových intervalech krmila. Chia se starala – omývala, zajišťovala tomu rozmazlenci program. Jen trávu jej žrát nenaučila. Chodil jí na granule. Nakonec jsem jej po odstavení prodala. Mezi ovcemi ječel jak na lesy a ony jej také nepřijaly.
Bezinková limonáda za studena, sirup povařený s cukrem, sušené na zimu do čaje, bezinkový likér, bezinkové víno… Naši předkové černý bez uctívali. Věřili, že je bránou mezi dvěma světy a ochrání hospodářství před černou magií. Pokud by chtěla čarodějnice navštívit chalupu, síla bezu ji vtáhne do svých kořenů. Také bývají spatřeny i jiné elementární bytosti jak pendlují z keře a do keře…:)